banner

Ser Bursztyn ze Skarbów Serowara kończy już 15 lat

Delikatny smak, wyrazisty aromat, wyczuwalne kryształki, ręczna pielęgnacja oraz sześciomiesięczny okres dojrzewania składają się na wielkie dzieło polskiego serowarstwa, jakim jest ser Bursztyn. W tym roku mija 15 lat od kiedy powstała jego pierwsza receptura. Uznawany jako absolutna arystokracja wśród serów.

Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby serom cieszącym się uznaniem na całym świecie. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna.
Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn, który pojawił się na rynku polskim jako pierwszy. To on przecierał szlaki polskiego serowarstwa z najwyższej półki, zaspakajając najbardziej wyszukane gusta Polaków, a nawet śmiało można powiedzieć konsumentów na całym świecie.
Trochę historii
Jego początki sięgają roku 2002. Spółdzielnia dążyła do tego, aby poszerzyć ofertę produktów mleczarskich i wprowadzić na rynek polski takie sery, które zachwycą Polaków, będą wyjątkowe, o nieznanym dotąd smaku i gatunku.
Bursztyn w marce Skarby Serowara jest od 2014 roku
Szata graficzna Bursztyna, która istniała do 2014 roku
Pierwsza szata graficzna Bursztyn

Po sukcesach Radamera chcieliśmy  podjąć się nowego wyzwania, którym okazał się Bursztyn – wyjaśnia Emilia Pożarowszczyk, kierownik marketingu i PR ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek

Praca nad jego jakością i smakiem zaangażowała serowarów w radzyńskiej mleczarni, a w międzyczasie szukano pomysłu na nazwę. Początkowo postawiono na imię „Koneser”, zaproponowane przez jedną z zatrudnionych w spółdzielni osób. Jednak okazało się, że taka nazwa już istnieje. Wybrano więc drugą propozycję – Bursztyn –  którą ser szczyci się do dzisiaj.
A że podobieństwo doskonałości sera i kamienia tkwi w ukształtowaniu przez czas i naturę, nazwa okazała się idealna – dodaje Emilia Pożarowszczyk.
Jak powstaje Bursztyn
Ten szlachetny produkt powstaje poprzez wytrącane z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który potem poddawany jest dalszej obróbce. W kotle serowarskim dodaje się do mleka wyselekcjonowany szczep serowarski, którego rodzaj jest strzeżoną tajemnicą każdego serowara. Następnie produkt jest formowany i kierowany do solanki, gdzie nabiera smaku. Czas działa na korzyść sera: to właśnie w dojrzewalni jego smak nabiera szlachetności i wyrafinowania, a w przypadku Bursztyna wynosi on minimum 6 miesięcy. W czasie dojrzewania zachodzą liczne procesy fizykochemiczne i mikrobiologiczne, podczas których zachodzi proces rozkładu struktur białek, do prostszych postaci, łatwo przyswajalnych przez człowieka. Efektem tego są wyczuwalne w serze kryształki. Podczas tego procesu ważna jest również jego  pielęgnacja, która zwłaszcza w początkowych dniach leżakowania jest bardzo pracochłonna.
Bursztyn masowany jest  specjalnymi pastami przez pielęgniarki, a  wszystko po to, aby mógł  zyskać niepowtarzalny smak i zapach.  Znaczenie ma nie tylko ilość masaży wykonywanych ręcznie przez pracowników, ale także częstotliwość przewracania sera oraz… drewno, na którym produkt leżakuje. Te czynniki mają decydujący wpływ na późniejszy, niepowtarzalny smak i aromat dzieła serowarskiego. Wszystko to składa się na wyjątkowość tego sera.
Bursztyn w liczbach
W drugiej połowie 2004 roku Bursztyn pierwszy raz trafił do nowoczesnego kanału dystrybucji, a już w październiku tamtego roku została zrealizowana pierwsza sprzedaż eksportowa. Początkowo produkcja sera wynosiła 20 ton, a już w roku 2009 wzrosła do 100. Najlepszym okresem sprzedaży były lata 2014–2015, kiedy liczba sprzedanego sera oscylowała wokół 500 ton. Ten poziom utrzymuje się do dzisiaj.
Obchodzenie 15-lecia powstania sera Bursztyn pokazuje, jak bardzo Polacy doceniają jego unikalny smak. Na dobre zadomowił się na naszych stołach. Dlatego warto pamiętać, że w Polsce możemy pochwalić się niejednym bursztynowym skarbem!
*** 
Skarby Serowara to najlepsze sery długodojrzewające  w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskimserom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji. Bursztyn, Rubin i Szafir to prawdziwe Skarby Serowara. Należą do gatunków serów długodojrzewających, które stanowią prawdziwą serową arystokrację. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami, ich smak zawdzięczamy mleku najlepszej jakości, pochodzącemu z wyselekcjonowanych gospodarstw, nowoczesnej technologii, doświadczeniu i recepturze wypracowanej przez serowarów z Radzynia Podlaskiego. To wszystko sprawia, że Bursztyn, Rubin i Szafir są markami polskich serów długodojrzewających cenionymi przez smakoszy, recenzentów kulinarnych i branżę serowarską.

Wywalczyli podium w Zamościu

NASTĘPNY ARTYKUŁ »

Bezpłatne badania mammograficzne

Skomentuj