Kochasz gotowanie i do tego kochasz pizzę? Mówi się, że upieczenie zwykłego placka z sosem pomidorowym i serem to nic nadzwyczajnego… Do czasu. Oczywiście, samo dobranie odpowiednich dodatków oraz przypraw może być trudne. Wyzwanie może stanowić jedynie przygotowanie i dobre wyrobienie ciasta. Jednak największy problem pojawia się w momencie kulminacyjnym. Wypiek pizzy spędza sen z powiek. I z pewnością może prowadzić do szewskiej pasji. A nie każdy ma dostęp do tradycyjnego pieca do pizzy opalanego drewnem. Z tego powodu stworzono uniwersalne i ponadczasowe rozwiązanie tego „palącego” problemu – kamień do pizzy.
To akcesorium, pozwala osiągnąć mistrzowski poziom wypieku pizzy. Twoje placki staną się smaczniejsze. Będziesz mógł odtworzyć prawdziwy włoski aromat a smak pizzy przeniesie Cię na zalaną Słońcem Sycylię. Po spróbowaniu pizzy wypiekanej na kamieniu, już nigdy nie zjesz tej z blachy.
Zdecydowałeś się na zakup tego specjalnego gadżetu. W wyszukiwarkę wpisujesz odpowiednią frazę i na raz otrzymujesz setki różnych ofert. Nie wiesz, który będzie najlepiej spełniał Twoje wymagania. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie krótki opis najbardziej znanych modeli kamienia do pizzy. Dzięki temu z pewnością znajdziesz taki, który będzie pasował do idealnie do Twoich oczekiwań.
Szeroko znany i ceniony szczególnie przez fanów dobrze wypieczonego spodu pizzy. Kamień dzięki swoim właściwościom równomiernie oddaje temperaturę i rozprowadza ciepło. Dzięki niemu osiągniesz wymarzoną chrupkość spodu i brzegów. Charakterystyczna, powierzchnia idealnie sprawdzi się podczas wypieku pizzy na cienkim cieście. Głównie dlatego, że kamień granitowy dobrze pochłania wilgoć. Dzięki równej powierzchni można z powodzeniem przygotować na nim warzywa. Co więcej, świetnie nada się do pieczenia pieczywa, bułek i chleba. Jeśli pod ręką nie będziesz miał deski do krojenia, nie martw się. Granitowy kamień do pizzy równie dobrze sprawdzi się jako krajalnica i stolnica.
Znajdziesz go w niemal każdym sklepie i markecie. W wielu kolorach i najróżniejszych formach. W porównaniu z innymi kamieniami do pizzy bardzo tani. To akcesorium bardzo szybko i efektywnie się nagrzewa, jednak nie najlepiej akumuluje ciepło, co może sprawiać problemy podczas wypieku pizzy. Niestety, wykonano go z mieszanki materiałów ceramicznych, co negatywnie wpływa na jego wytrzymałość. Już drobne uderzenie może spowodować jego pęknięcie. Zazwyczaj upuszczenie go, z nawet niewielkiej wysokości, skończy się wymianą na nowy model. Bywa szkliwiony specjalną powłoką ognioodporną, ale nie zdaje to egzaminu przy naprawdę wysokich temperaturach. Dodatkowo, pizza może do niego przywrzeć, kiedy będziesz ją wypiekał. Na to rozwiązanie warto zdecydować się tylko wtedy, gdy nie mamy lepszej alternatywy.
Został on starannie odlany z szamotu – Waży jedynie trochę ponad cztery kilogramy i ma niespełna trzy centymetry grubości. Na pierwszy rzut oka wydaje się kruchy. W rzeczywistości, kamień szamotowy jest bardzo trwały, wytrzymały na uszkodzenia i działanie wysokiej temperatury. Nagrzewa się podobnie jak granit jednak w minimalnie gorszy sposób oddaje ciepło do wypiekanej na nim pizzy. W dodatku, szybko się studzi, co utrudnia wypiek kilku pizz na raz. Charakteryzuje się ciekawą barwą. Wpływ na kolory ma bowiem sposób wypalania kamienia oraz skład mieszanki, z której został wykonany. Powinien być dostępny od ręki w każdym większym markecie.
Mało kto widział na żywo erupcję wulkanu. Wyobraź sobie, że możesz dotknąć zastygłej lawy. To coś niespotykanego i wzbudzającego ciekawość. Dzięki niemu osiągniesz efekty, zbliżone do szamotu jednak nie tak spektakularne jak granit. To narzędzie do wypieku pizzy ciężko jest uszkodzić. Nie są mu straszne uderzenia, lekkie upadki i wstrząsy.
Ten model powstał po to, by przyspieszyć proces przygotowywania jedzenia. Samo naczynie wykonano z mieszanki gliny i piasku kwarcowego i pokryto je warstwą uniemożliwiającą przywieranie potraw. Nie musisz myć naczynia po każdym użyciu, bo jedzenie nie pozostawia na nim śladu. Sam kamień szybko się nagrzewa i może być używany w piekarnikach gazowych, elektrycznych oraz na grillach węglowych. Jego wadą jest jednak słabe pochłanianie wilgoci oraz powolne oddawanie ciepła do ciasta.
Wiesz już,czym różnią się kamienie do pizzy. Pozostaje tylko zwrócić uwagę na drobne szczegóły, które mogą okazać się kluczowe przy wyborze Twojego naczynia.
-wymiary – wydaje ci się, że akurat ten model bez problemu zmieści się w Twoim piekarniku. Pamiętaj, że pozory mogą mylić. Najlepiej zawczasu sprawdzić wymiary rusztu, aby akcesorium, które wybrałeś, zmieści się we wnętrzu piecyka.
-kształt – tradycyjny okrągły kamień króluje na rynku, ale pizza może przybrać różne formy, czyż nie? Chociażby klasyczne calzone w kształcie pieroga. Marchigiana przypominająca typową, polską babkę też jest ciekawym urozmaiceniem. Dlatego możesz spotkać kamienie do pizzy kwadratowe, ze specjalnymi uchwytami lub nawet wolnostojące. To ty wybierasz ten, który najlepiej odzwierciedla twoje potrzeby.
-waga i grubość – im kamień grubszy, tym dłużej się nagrzewa. Ale też dłużej utrzymuje temperaturę. Podobnie działa to z wagą. Miej na uwadze jednak, że grubsze i cięższe kamienie trudniej się przenosi. I potrzebują więcej czasu, aby ostygnąć.- pochodzenie – naczynia wykonane z w pełni naturalnych materiałów dają lepszy smak i wyższą jakość wypieku pizzy. Przykładami takich są kamienie szamotowe i granitowe. Jednak nie da się działać na nich tak szybko jak na tych, które zostały wykonane w oparciu o nowoczesne technologie. Mowa tu o kamieniach non-stick i ceramicznych.
-parametry techniczne – nikt nie lubi czekać. Dlatego przed zakupem sprawdź, ile czasu wybrany model potrzebuje, by osiągnąć odpowiednią temperaturę. Weź też pod uwagę jego odporność na wysokie temperatury. Nie bez znaczenia jest też czas stygnięcia – w przypadku niektórych kamieni może wynosić nawet godzinę. Pamiętaj, że gorącego kamienia nie wolno polewać wodą, bo różnica temperatur może sprawić, że po prostu pęknie.
Powiedzmy sobie szczerze. Najtrudniej czyści się kamienie szamotowe i wulkaniczne. Ze względu na fakturę ich powierzchni. Dokładne umycie tych modeli może zająć trochę czasu. Najlepiej użyć do tego gąbki oraz ciepłej wody. Pod żadnym pozorem nie wolno czyścić powierzchni porowatych za pomocą detergentów! Substancje chemiczne wnikają do wnętrza kamienia i dadzą o sobie znać podczas kolejnego wypieku placków.
Sprawa jest o wiele prostsza w przypadku kamieni o powierzchni gładkiej. Te wystarczy jedynie przetrzeć wilgotną szmatką. Ewentualnie możesz spróbować usunąć resztki sera, sosu czy przypalonego ciasta za pomocą drewnianej lub plastikowej szpatułki. Musisz przy tym jednak być delikatny, aby nie uszkodzić powierzchni piekącej.
Jeżeli na powierzchni naczynia pojawiły się poważniejsze zabrudzenia, przygotuj specjalną pastę z sody oczyszczonej. Mieszaj wodę wraz z sodą w proporcjach 1 do 1, dopóki nie uzyskasz sztywnej pasty. Następnie, używając szczoteczki, lekko wyszoruj przypalone i brudne miejsca. Na koniec przetrzyj wszystko mokrą szmatką.
Wszelkie detergenty wnikną w porowatą strukturę gadżetu i zniszczą kolejne wypieki.
Kamień do pizzy to absolutny „must have” w kuchni profesjonalnego pizzermana. Bez niego nie osiągniesz pełnej satysfakcji płynącej z procesu wypieku tej, na pozór prostej, potrawy. Używając tego przyrządu zyskasz nie tylko nowe, ciekawe doświadczenie. Dzięki temu po prostu poczujesz smak tradycyjnej włoskiej pizzy bez wychodzenia z domu. Przygotowanie prawdziwej Margherity nigdy nie było takie proste i przyjemne. Masz ochotę na świeżą capriciosę? Żaden problem, wystarczy tylko przygotować ciasto i nastawić piekarnik. Może to nie tradycyjny piec opalany drewnem, ale zawsze jakaś jego namiastka. Z kamieniem do pizzy zapomnisz o nudnym i nieoryginalnym wypiekaniu placka. Gwarantujemy Ci, że nie będziesz chciał nawet próbować dań, które nabierały smaku piekąc się na metalowych blachach. Metal pozbawia pizzę nie tylko bezbłędnego smaku i aromatu. Po prostu sprawia, że cała włoska dusza bezpowrotnie z niej ulatuje.